Стилове и модели на облеклото

Какво е необичайно руски sundress?

Какво е необичайно руски sundress?

присъединете се към дискусията

 
Съдържанието
 1. Удобства
 2. Малко история
 3. Кой ще го направи?
 4. вид
 5. Популярни цветове
 6. Съвременни тенденции
 7. Какво да облека?
 8. обувки
 9. аксесоари

Традиционните народни дрехи имат хора. За руски жени такава рокля е риза със сарафан. В същото време с нарастващия интерес към етно-стила и историята на страната им, руските сарафани днес станаха обект на внимание на модните дизайнери. Нека да научим повече за такива дрехи и тяхното използване в миналото и в модерния гардероб.

Удобства

Традиционната рокля се отличава с директен свободен разрез. По-голямата свобода на движение в такива дрехи осигурява вмъквания между детайлите на продукта. Контурът на руската рокля може да се нарече гладка и много мека. Това беше особено забележимо в движение.

В допълнение, характерните черти на сарафана са:

 • Значителна дължина на полата.
 • Дълги ръкави.
 • Слоеста екипировка.
 • Оригинален декор под формата на сложни ярки орнаменти.
 • Голямо облекло за тегло.

Малко история

До 16-ти век, дълга рокля за мъже се наричала сарафан, а едва по-късно това име било прехвърлено в женско облекло, което било или носено над главата, или било закопчано отпред.

От 18-ти век руската сарафана се е променила, което е свързано с реформите на Петър I, въвеждайки в руското общество костюм в европейски стил. Сандрасите продължават да носят само бюргери, търговци и селяни.

Такива традиционни дрехи траяха най-дълго сред селяните за най-дълго време, така че селянинската версия на сарафана се концентрирала в себе си всички характерни черти на този елемент от руския костюм.

Кой ще го направи?

В руски сарафан, жена с всякакъв размер на тялото и всяка възраст ще изглежда привлекателна и оригинална. Благодарение на свободното рязане, такива дрехи не ограничават движенията и напълно скриват някакви недостатъци на фигурата.

вид

Сарафани в руската народна носия бяха представени от следните видове:

 1. Туникоподобна сарафана, която няма среден шев. Това облекло се наричаше също глух, защото се шиеше от едно парче плат и странични панели. Този тип сарафан е най-древният. Предният изрез е обикновено малък, правоъгълен или кръгъл. В него често имаше и малък разрез, върху който имаше струни или закопчалка на един бутон. За шивашки глупаци се използва дреха, платно и други дрехи. На подгъва, ръкавите за ръцете и деколтетата, предметите бяха подрязани с кофа, боядисано платно, апликация или бродерия под формата на тесни ленти.
 2. Косоклинна модел. За шиене на такъв сандрай се използва един солиден заден панел, две прави предни ребра и наклонени странични клинове. Предните платна могат да се ушият или закрепят с помощта на примки от дантели или метални копчета. За тези сарафани, използвани като домашно тъкани дрехи и фабрични тъкани. Те се шият от брокат, тафта, китайски, кадифе, ленени тъкани, коприна, кърпа, вълна и други материали. Някои от тези сарафини имаха стегната подплата, понякога ватирана. За украса на всекидневните варианти на косоклинна сарафана бяха използвани текстилни панделки или кофи, а празничното облекло беше украсено с плитка, плитки, копринени панделки, ресни или метални дантели.
 3. Директен модел Тази сарафана, наричана още Москва или кръг, се превърна в най-разпространения модел през 19-ти век. При изработката на такъв сарафан се използват прави панели, които се събират в малки гънки в горната част. Зашит прави сарафини главно от фабрични тъкани.За ремъците се използва същата тъкан като полата, или се заменя с плитка. Подовете на тази рокля бяха украсени с панделки или дантели.
 4. Модел с елече. Такъв сарафан имаше облечен елече, на което се шият прави панели, за да се създаде обемна пола. Такива дрехи са често срещани в централната част на страната. Също така отделно се отличаваха слънчогледи, чието тяло беше върху иго.

Основните и получени видове руски сарафани са представени на следващата фигура.

Популярни цветове

Характерните черти на руската женска носия са многоцветен и своеобразен орнамент. Любимият цвят за слънчогледите беше червен. Това беше цветът на сватбените рокли.

Бели сарафани със златни мотиви изглеждаха прекрасни.

Също в цвета на роклята имаше нюанси на синьо, кафяво, черно, оранжево, кафяво и жълто. По-възрастните жени са носили по-често синя или черна сарафана.

Съвременни тенденции

Дизайнерите често използват руската народна носия като творческа основа за своите колекции. Те добавят елементи на руската сарафана към модерните дрехи.

Все по-популярни са и традиционните сарафани, които се купуват за тематични събития, детски празници или фестивали.

Днес руските сарафани отговарят на конструктивни форми, които са били използвани за шиене на такива дрехи в миналото. Модерни костюми, украсени с народна бродерия, представени в различни количества. Тя може да служи само като акцент и интересен декор и може богато да украсява продукта.

Какво да облека?

В миналото роклята се носи с дълга риза, която най-често е бяла. Сега, под сарафана, те носят главно риза с дълги ръкави, украсени с бродерия, но понякога се сменя с бяла блуза. През зимата се носи руска рокля с кожено палто или по-топло яке.

обувки

Летните модели на руската сарафана се носят с ракирани сандали. В хладно време ботушите са идеални за това.

аксесоари

Всички бижута и други аксесоари са подбрани, като се има предвид събитието, с което се носи руската рокля.

За такива дрехи са подходящи както къси, така и дълги мъниста, ярки метални или пластмасови гривни и обеци, панделки, както и плетени чанти, изработени в етнически стил. Едно стилно допълнение към руската сарафана е дантелена кокошник.

Коментари
 1. Галина
  21.02.2016

  Искам червена руска рокля за фотосесия. Има такива красиви модели!

Напишете коментар
Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. За здраве, винаги се консултирайте със специалист.

мода

красота

отношения