Стилове и модели на облеклото

Сари - рокля на индуски богини и прости индийски жени

Сари - рокля на индуски богини и прости индийски жени

присъединете се към дискусията

 
Съдържанието
 1. Малко история
 2. Особености на индийското облекло
 3. Райският стил на Айшвария
 4. Сватба Сари
 5. Най-скъпите сари в света
 6. Как да се носят?
 7. Какво да облека?

На страниците на списания и уебсайтове най-вероятно често сте виждали индийски красавици в ярки рокли, украсени с скъпоценни камъни и бродирани мотиви. Кърпата, в която са облечени, се нарича сари.

Сари е традиционна рокля за жени, живеещи в Индия. Представяйки се преди много векове, този костюм е направен от дълга част от платното под формата на правоъгълник. Жените се увиваха в такова платно, като я накисваха, за да подчертаят извивките на фигурата и да скрият възможните недостатъци.

Векове по-късно сарите все още са популярни. Това са непринудени и елегантни дрехи на индийски жени, както и оригиналното облекло на жените в други страни. С помощта на сариите красавиците могат да демонстрират своята женственост, елегантност и грация.

Продуктът е платно без шевове с дължина 5-9 метра и ширина около 1 метър. Под нея жената облича пола, която е малко по-къса от сари, както и блуза, която се нарича choli. Блузата често е със същия цвят като полата и сари, въпреки че ако сарите имат еднакъв цвят, финалът на блузата може да е различен.

Малко история

С появата на сари в гардероба на жените в Индия са свързани с много легенди. Според една от тях такава дреха е създадена на магическа машина от тъкач, който мечтае за идеална жена. Той свързва в платното всички качества, които трябва да бъдат в такава красота, като получи невероятно красиви и дълги дрехи.

Друга легенда свързва появата на сари с цар Пандав, който загубил късмета си и собственото си семейство в хазарта. Последната загуба на краля беше неговата съпруга. Враговете искаха да постигнат излагането му, искайки да опозорят жената, но не успяха да разпуснат дрехите. Кришна защитава съпругата на пандавата, като я облича в сари.

Особености на индийското облекло

След като внимателно обмисли сарито, цветовете, драперията и украсата, можете да научите много за момичето, на което виждате такава роба. Сарите са направени предимно от коприна, шифон или памук. Качеството на материала показва богатството на собственика на сари.

Оцветяването на роклята може да каже много. Вдовиците носят бели сари без мотиви, млади майки веднага след раждането - жълти, булките носят зелени или червени сари, украсени със златна бродерия. Черна роба се носи изключително рядко, смятайки го за нещастна.

В производството на индийски сариси участват само мъже. Едно облекло се произвежда за дълго време (около 6 месеца). Сари не може да се нарече евтино облекло, но такова нещо служи за дълъг период от време и често се предава на потомци.

На пръв поглед повечето сари са подобни, но това не е така. Всяко облекло е уникално и има повече от дузина начини за покриването им.

Райският стил на Айшвария

Известната актриса от Индия многократно се е появявала на червения килим и други важни събития в луксозните сари.

През 2012 г. звездата на Боливуд се появи на благотворителен прием в дизайнерски светли сари със златна бродерия, а през 2013 г. нейните златни сари на вечерята в Кан изглеждаха невероятни. Актрисата допълни това шикозно облекло с брилянтна златна бижутерия.

Въпреки че червеният цвят не е много подходящ за церемониално действие, тъй като се слива с цвета на пистата, а на Aishwarya, Paradise сари в червени тонове изглежда невероятно. Актрисата многократно е слагала великолепни сари от този цвят на филмови премиери и благотворителни събития.

Освен това Aishwarya често избира прозрачни прозрачни сари. През 2006 г. актрисата създава впечатляващ образ, използвайки зелена сари, украсена с бяла бродерия. За него една красавица вдигаше черупка и дълги обици. През 2011 г. облеклото на Aishwarya беше бледо розово, а украсата й се състоеше от мъниста и сребърна дантела.

Сватба Сари

Сарито, в което момичето се жени, е много красиво и изискано. Продуктите са украсени с мъниста, сребърна или златна бродерия, кристали и други атрактивни декори.

Изборът на тъкан, модел и драперия засяга района на пребиваване на булката, благосъстоянието на нейното семейство и други нюанси. Например в северните райони на Индия булките се обличат в червено сари, на изток - в жълта рокля, в Махаращра - в зелено сари, а в Асам - в снежнобяло.

Най-скъпите сари в света

В Книгата на рекордите на Гинес през 2008 г. са записани най-луксозните и скъпи сари. Продуктът се оценява на 100 хиляди долара (около 4 милиона рупии). При производството на такъв сари участваха 30 тъкача. Те ръчно са работили върху облеклото за около 7 месеца, създавайки наистина невероятно облекло.

Сари са бродирани със сребро, платина и злато, а след това украсени с диаманти, сапфири, рубини, топази, корали, изумруди и други скъпоценни камъни.

Стойността на продукта е не само в такава декорация, но и в рисунките на сарито. Платното е украсено с 11 картини от известен художник от Индия. Тежестта на тази най-скъпа сари беше около 8 килограма.

Как да се носят?

 1. Носейки пола и блуза, започнете да пълните сари в полата от дясната страна на платното.
 2. Увийте продукта от дясната страна до лявата страна, като направите един кръг. В този случай долната част на сари трябва да докосва пода.
 3. След това започнете да събирате сарите. В зависимост от дължината на продукта, ще получите от 5-7 гънки или повече.
 4. Събраните гънки се слагат заедно от полата, така че те “гледат” наляво.
 5. Опаковайте останалата свободна част от мрежата отново около талията и обърнете края на продукта през рамото. Можете да го закрепите на рамото с красиви щифтове.

Какво да облека?

 • Балетни обувки или сандали с плоска подметка са подходящи обувки за сари.
 • С елегантната версия на сари можете да вземете малка чанта за съединителя.
 • Сари перфектно съчетава различни бижута, като гривни, пръстени, колиета, големи обеци и други бижута.
Коментари
 1. Аня
  22.02.2016

  Колко красиво! Призовавам се с тези индийски тоалети. Искам да отида в Индия.

Напишете коментар
Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. За здраве, винаги се консултирайте със специалист.

мода

красота

отношения